Život s lupénkou

Psoriáza neboli lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které však často postihuje i klouby. Lupénka bohužel velmi ovlivňuje kvalitu života nemocných. Co dělat a jak správně pečovat o pokožku s tímto onemocněním Vám poradí v následujícím článku dermatoložka MUDr. Jana Povalová.


Život s lupénkou

Psoriáza neboli lupénka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které však často postihuje i klouby. Vyskytuje se stejně často u obou pohlaví. Jde o imunitně zprostředkované onemocnění, kde nejčastějším spouštěčem bývá stresová zátěž nebo infekce. Je tu také genetická predispozice, kde při postižení jednoho rodiče se riziko vzniku psoriázy zvyšuje až na 20% a pokud je psoriáza u obou rodičů, pak je riziko až poloviční. Lupénka má bohužel velký dopad na kvalitu života nemocných.

Projevy lupénky

Charakteristickým projevem lupénky je tvorba červených vyvýšených ložisek. Ta jsou na povrchu pokryta bělavými šupinkami kůže, které se loupou a odpadávají. Projevy mohou být někdy jen drobné a ojedinělé, ale lupénka může vytvářet na kůži i rozsáhlé plochy a někdy je postižen i celý kožní povrch. Onemocnění muže být provázeno svěděním, někdy pálením až bolestí. U každého člověka se projevy psoriázy liší a svědění je vnímáno subjektivně. Projevy lupénky bohužel snižují kvalitu života a také negativně ovlivňují psychický stav psoriatiků. Právě u psoriatických pacientů je pozorován častější výskyt depresí.

Léčba lupénky

Léčba lupénky je komplexní a individuální, patří do rukou dermatologa. Cílem je snaha o co největší snížení rozsahu a závažnosti projevů, minimalizovat výskyt nežádoucích účinku a také zlepšit kvalitu života pacientů. Základem je lokální terapie a s pomocí léků je možné žít téměř normální život. Nejčastěji používané kortikosteroidy, cignolínové preparáty a deriváty vitamínu D3 jsou ve většině případů dostačující. Z podpůrných léčiv jsou to emoliencia a keratolytika, čili přípravky podporující odstraňovaní šupin. U těžších forem psoriázy připadá v úvahu systémová léčba, kam patří celá řada preparátu a léčbu by měl vést vždy zkušený kožní lékař. Dalším účinným léčebným postupem je fototerapie. Zahrnuje UV záření přirozené, např. přímořské pobyty, a záření vydávané různými zářiči. V letním období proto dochází ve většině případů ke zlepšení stavu pokožky.

Úprava životního stylu

Důležité je přijmout také určitá režimová opatření, která mohou zmírnit projevy lupénky, jako jsou správná životospráva, vhodná pohybová aktivita a odstranění provokačních faktorů. Důležitou roli sehrává také relaxace a snížení stresové zátěže. Ke zlepšení je možné přispět také zdravým stravováním, pitím dostatku tekutin, pravidelným cvičením a dostatkem spánku. Dietní opatření mohou také pomoci snížit příznaky lupénky na kůži, neexistuje však konkrétní dieta, která by mohla psoriázu léčit přímo, jde spíše o dodržování správně vyvážené a výživné stravy. Omezení alkoholu a kouření má také příznivé účinky na zlepšení celkového stavu pacienta.

Péče o pokožku

Pravidelná každodenní péče o pokožku je nezbytná. Udržování hydratované pokožky vhodným krémem je jedna z nejúčinnějších a zároveň nejjednodušších věcí, které může pacient udělat. Krémy pomáhají snižovat suchost, svědění, zarudnutí a také šupinatění. Využít je možné také krémy či tělová mléka se sírou a sirnými minerálními prameny. Síra napomáhá syntéze kolagenu a tím správné tvorbě buněk a tkání důležitých pro regeneraci a má také keratolytický a protisvědivý efekt. Kosmetické přípravky se sírou jsou vhodné jako doplněk k péči o pokožku se sklonem k různým kožním problémům. Ke zklidnění a hydrataci ložisek lupénky je možné využít také termální vodu ve spreji.

Lázeňská léčba

V České republice mají pacienti, u kterých byla diagnostikovaná lupénka, možnost využít lázeňské léčebné péče a balneoterapie. Velmi dobrý vliv mají právě sirnaté lázně s výskytem přírodních minerálních pramenů s obsahem síry, které mají na kůži protizánětlivý, dezinfekční a protisvědivý účinek. Celkově dochází díky sirným minerálním pramenům k ovlivnění imunitního systému a účinek síry je tak celostní. V České republice se na kožní nemoci specializují například Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves nebo Termální lázně Velké Losiny. Lázeňský pobyt ve většině případů zahrnuje komplexní lázeňskou léčbu, kdy jde o kombinaci sirných koupelí, světloléčby a masťové terapie s příznivým efektem a zlepšením lokálního nálezu. Lázeňské pobyty jsou dostupné také pro samoplátce. K dostání je také lázeňská dermokosmetika s obsahem síry a sirných minerálních pramenů k následné domácí péči. Využít je možné také minerální soli do koupelí k navození balneoterapie v domácím prostředí.

Obr. 1 - Lupénka u pacienta při nástupu na lázeňský léčebný pobyt
Obr. 2 - Lupénka u pacienta při ukončení 4-týdenního lázeňského léčebného pobytu

Lupenka při nástupu na pobyt v sirnatých lázních  Lupenka po pobytu v sirnatých lázních

Je důležité si uvědomit, že psoriáza je chronické kožní onemocnění, kdy se střídají období klidu a vzplanutí nemoci. Velký význam má poučení pacienta o jeho nemoci, možnostech léčby a vlivu jeho životního stylu na tuto nemoc. Dodržování léčebného postupu a psychická pohoda pacienta významně ovlivňují stav jeho pokožky.

MUDr. Jana Povalová