Účinky síry na obličejové dermatózy

Kůže na obličeji je denně vystavována nejrůznějším vlivům zevního prostředí. Mohou být chemického, fyzikálního či mikrobiálního charakteru a mohou negativně působit na naši pleť, obzvlášť v případě, když se v obličeji vyskytuje jakákoliv chronická dermatóza. Jak o pleť postiženou různými kožními problémy pečovat jsme se zeptali kožní lékařky MUDr. Jany Povalové.


Mezi kožní problémy na obličeji patří rozsáhlejší skupina dermatóz od běžně známých až po vzácnější diagnózy. Mezi typické a nejčastější obličejové dermatózy patří akné, rozacea, perirorální dermatitida a seboroická dermatitida a často jsou právě vnější vlivy jejich spouštěčem a mohou být i příčinou úporného průběhu těchto kožních problémů v obličeji.

JAK NA AKNÉ?

Jak jsem už zmínila v samostatném článku o akné, aknózní pokožka vyžaduje zvláštní péči. Mírnou formu akné s černými tečkami umíte zvládnout i doma, a to správnou péčí o pleť a také správně zvolená kosmetika je důležitým doplňkem léčby akné. Důležité je lehké a šetrné čištění pleti nekomedogenními a neiritujícími čisticími prostředky. Používejte šetrné produkty, zejména ty, které neobsahují alkohol. Při dobré toleranci je možné do denní rutiny zařadit také přípravky na akné s obsahem sirné termální vody a síry, které mají zklidňující účinek a snižují také produkci kožního mazu. Síra svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky napomáhá také k důkladnému vyčištění pleti, vhodné je k čistění např. sirné mýdlo.

PERIORÁlNÍ DERMATITIDA

Další, velmi častou dermatózou je periorální dermatitida. Jde o chronické onemocnění charakterizované drobnými až středními červenými pupínky na zarudlé a někdy až šupinaté kůži. Typickými lokalitami jsou brada s problednutím těsně kolem rtu a nosolícních rýh. Někdy se objevuje svědění, pálení až pnutí postižené kůže. Častým problémem je nesnášenlivost lékových forem lokální terapie při akutních projevech. Důležitá je zde komunikace pacienta a lékaře, kdy je potřeba zachovat klid a uvědomit si, že léčba je dlouhodobá. Zásadní je, aby pacient přestal používat jakékoliv produkty, které by mohly způsobovat nebo zhoršovat periorální dermatitidu. Nepoužívat lokální kortikosteroidy, fluorovanou zubní pastu, vysadit veškeru kosmetiku včetně líčení. Zpočátku při akutních projevech jsou vhodné vysychavé obklady. Z lokálních prostředků jsou zpravidla účinné promazávací krémy s obsahem síry, které svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky napomáhájí ke zlepšení stavu pokožky.

TRÁPÍ VÁS ROSACEA?

Růžovka neboli rosacea je také velmi časté zánětlivé onemocnění zejména středu obličeje. Postihuje obě pohlaví, častěji ale ženy. Toto onemocnění zhoršuje celá řada zevních vlivů, zejména těch, které zvyšují překrvení obličeje. Patří sem například horké nápoje, pálivá a kořeněná jídla, alkohol, změny teplot a také sluneční záření. Nezbytnou součástí léčby je dlouhodobé vyloučení či alespoň minimalizace všech možných provokačních faktorů a používaní správné dermokosmetiky. Na rosaceu je znám dobrý účinek sirných přípravků díky svým keratolytickým a protiplísňovým účinkům. Síra má také inhibiční účinky na roztoče trudníka tukového (Demodex folliculorum), který se dle posledních studií v nemalé míře podílí na vzniku a zhoršování růžovky.

SEBOROICKÁ DERMATITIDA

V neposlední řadě stojí za to zmínit i seboroickou dermatitidu. Postihuje oblasti bohaté na mazové žlázy, proto kromě obličeje postihuje i další oblasti bohaté na mazové žlázy jako jsou kštice, hrudník, podpaží. Typická je pro seboreu tvorba žlutých mastných šupin na zarudlém podkladě především ve vlasech, obočí nebo v hlubokých obličejových vráskách. Jako prevence je vhodné používaní mýdla se sírou nebo šamponu se sírou k mytí. Vhodné jsou také krémy s obsahem síry k promazávání.

Kdy navštívit lékaře?

Mírnější formy obličejových dermatóz lze zvládnout správnou péčí o pleť a používáním vhodné dermokosmetiky v domácím prostředí. Pokud však potíže přetrvávají nebo se zhoršují, navštivte svého kožního lékaře pro diagnostiku onemocnění a správnou léčbu.

MUDr. Jana Povalová