Trápí Vás atopický ekzém?

Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je stav, který způsobuje, že je Vaše pokožka červená a svědí. Stále častěji se vyskytuje u dětí v kojeneckém věku, ale může se objevit v kterémkoliv období života. Jde o chronické či chronicky recidivující neinfekční onemocnění podmíněné atopií, stejně jako astma bronchiale, alergická rýma nebo zánět spojivek. Víte, které potraviny mohou zhoršovat atopický ekzém a jak o pokožku s atopickým ekzémem pečovat? Přečtěte si náš článek s tipy od dermatoložky MUDr. Jany Povalové.

 


Často je výskyt atopického ekzému spojen s pozitivní rodinnou anamnézou. Děti, které mají jednoho nebo oba rodiče s atopickým ekzémem, mají větší pravděpodobnost, že se u nich vyvine také. Jde ale o multifaktoriálně podmíněné onemocnění, kde se na vzniku podílejí jak faktory genetické, tak mají vliv i podněty negenetické, především vlivy prostředí. Velkou roli tam hraje porucha kožní bariéry a s tím související zvýšená transepidermální ztráta vody a také snížené množství ceramidů. Postupně se ztenčuje svrchní vrstva a pokožka se stává dráždivější zejména k mycím a čisticím prostředkům.

Zdravá pokožka nás chrání před různými bakteriemi a četnými alergeny. Právě atopickým ekzémem postižený kožní povrch narušuje kožní mikroflóru, snižuje se její rozmanitost a vede ke kolonizaci především staphylococcus aureus. Svou roli při zhoršování lokálního nálezu mají také potravinové alergeny, kterým by se pacienti měli vyhýbat. Dietní opatření jako omezení citrusových plodů, ovocných šťáv, kořeněných a ostrých jídel mohou do určité míry také zlepšit probíhající stav. Na atopický ekzém mají vliv také klimatické změny. Má tendenci periodicky vzplanout, zejména na podzim a v zimním období, kdy je nízká vlhkost ovzduší a teploty. To znamená pro atopika ve většině případů zhoršení atopického ekzému.

Klinický obraz atopické dermatitidy má rozdílnou podobu podle věku, proto rozlišujeme kojeneckou, dětskou a dospělou formu. Typickými příznaky a symptomy atopického ekzému jsou suchá, zhrubělá a šupinatá kůže. Dále je to svědění, které muže být závažné a intenzivnější především v noci. Postupně se v určitých lokalitách objevuje zarudnutí, zejména na rukou, nohou, kotnících, zápěstích, očních víčkách a v oblastech loketních a podkolenních jamek. Při zanesení infekce zlatým stafylokokem mohou být pak ložiska až mokvající s drobnými prasklinami a krustami na povrchu, v takovém případě je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Terapie je zdlouhavá. Léčba může snížit závažnost a frekvenci vzplanutí, ale na atopický ekzém není známý žádný lék. V první řadě si pacient musí uvědomit skutečnost, že toto onemocnění potrvá na celý život. Základem léčby a současně i jako prevence slouží každodenní péče o kůži promašťováním vhodnými emoliencii – promazávadly. Důležité je také odstranění provokačních či zhoršujících faktorů z prostředí pacienta. Hydratace pokožky alespoň dvakrát denně je nevyhnutelná. Na trhu je velmi široký výběr promazávacích prostředků. Důležité je vybrat si vhodný produkt, který Vaše pokožka dobře snáší. Existují různé formy promazávadel. Obecně platí, že čím mastnější, tím lepší. Někteří pacienti však netolerují mastné krémy. Pro ně jsou proto vhodnější lehčí krémy či mléka s vyšším obsahem termální vody, například i s obsahem síry, které mohou mít příznivý účinek na pokožku. Emoliencia obnovují porušenou kožní bariéru, hydratují a zvláčňují kůži. Nejlepší emoliencium je to, které s radostí používáte každý den. Co se týče koupelí, měli by být v kratších intervalech a v ne příliš teplé vodě. Po sprše platí pravidlo tří minut, kdy by se mělo aplikovat promazání kůže. Při dobré snášenlivosti mají pacienti možnost použít také koupelové soli, které přispívají k regeneraci pokožky.

Jednou z léčebných možností při zhoršení atopického ekzému je i lázeňský pobyt v sirnatých lázních, kde kombinace balneoterapie a fototerapie napomáhá ke zlepšení ekzémových projevů. Topické kortikoidy, které mají nezastupitelnou úlohu v léčbě atopické dermatitidy ve fázi akutního vzplanutí a systémová terapie patří již do rukou zkušeného dermatologa. Pokud se váš lokální nález i při každodenní péči o pokožku zhoršuje, neváhejte navštívit Vašeho kožního lékaře.

MUDr. Jana Povalová