Časté otázky a odpovědi v ordinaci dermatologa

Připravili jsme pro Vás souhrn několika častých dotazů, které Vás zajímají a ptáte se na ně jak v naší poradně, tak přímo v ordinaci naší dermatoložky. Na Vaše dotazy odpovídá MUDr. Jana Povalová.


Co způsobuje akné u dospělých?

Bohužel, akné nemusí úplně vymizet, když opustíte období dospívaní. Někteří lidé mají akné i v dospělosti a u žen může přetrvávat dokonce až do menopauzy. Může k tomu dojít v důsledku hormonálních výkyvů, v důsledku používaní některých produktů, konzumací některých potravin či užíváním léků. Zhoršení může také nastat u sportovců, kteří mají na sobě delší dobu propocené oblečení a zejména pak v teplých měsících. Naštěstí existuje mnoho způsobů ošetřování a léčby akné. Nebojte se proto zeptat svého dermatologa na možnosti léčby akné. Na začátku můžete sami zkusit zařadit do své denní rutiny produkty k ošetřování pokožky, které jsou určeny pro aknózní pleť. Důležité je denní čištění a používaní produktů, které mají zklidňující účinek. Nezastupitelné místo ve Vaší rutině mají také produkty, které snižují produkci kožního mazu.

Jaký typ čistících prostředků na obličej se doporučuje na akné

Na akné se doporučují čistící prostředky obsahující kyselinu salicylovou, kyselinu glykolovou, ale také produkty s obsahem síry dobře pomáhají kontrolovat tvorbu aknózních pupínků a také nadprodukci kožního mazu. Někdy bohužel tyto produkty mohou pokožku vysušovat, zejména pokožku se sklonem k ekzémům, která se pak stává červenou a šupinatou. Používejte proto vždy šetrné produkty, zejména ty, které neobsahují alkohol. Následně je důležité neopomínat hydrataci vhodným krémem.

Může pracovní prostředí, sportovní aktivita nebo jiná činnost ovlivnit moji pokožku?

Určitě ano. Vše, co se děje v našem okolí, tedy veškeré zevní vlivy mohou zhoršovat ekzémové projevy na pokožce. Například lidé, kteří běžně nosí v práci rukavice, mohou zaznamenat kožní reakce jako je svědění, zarudnutí nebo vyrážku v důsledku alergie. Dále je často pozorováno svědění až šupení pokožky u plavců, které je způsobeno reakcí na chlor. Základem léčby ale i jako prevence je důležitá každodenní péče o kůži promašťováním vhodnými emoliencii a odstranění provokačních a zhoršujících faktorů z prostředí pacienta. Hydratace pokožky alespoň dvakrát denně, často i vícekrát, je nevyhnutelná.

Jaký typ krému mám používat?

Výběr hydratačního krému může být často těžký. Krémů je na trhu velké množství a každý by si měl vybrat takový, který mu bude vyhovovat svojí konzistencí, vůní i složením. Hydratační krém je ale nutností v naší každodenní péči o pleť bez ohledu na to, jaký typ pleti máme - normální, mastnou, suchou nebo kombinaci obou. Všeobecně platí, že když máte suchou pokožku, budete potřebovat hutnější masti a krémy, které intenzivněji hydratují. Lehké krémy jsou spíše řidší a lépe se vstřebávají. Jsou dobré pro normální nebo mastnou pleť. U problematické, mastné až aknózní pleti je vhodné používat také pleťové termální vody. Jsou nejlehčí a dodávají pokožce potřebnou hydrataci a minerály.

 

MUDr. Jana Povalová