Účinky síry na kožní nemoci

Síra je minerál, který má v našem těle nezastupitelný význam. Je důležitá pro naše zdraví a využívá se také k řešení celé řady kožních problémů. Více si můžete přečíst o účinku síry na kožní onemocnění v našem článku od dermatoložky MUDr. Jany Povalové.


Síra jako terapeutická látka se používá k léčbě mnoha druhů kožních onemocnění po stovky let. Síra má sice nepříjemný zápach, ale dobře funguje zejména při léčbě lupénky, atopického ekzému, akné vulgaris, rosacei, seboroické dermatitidy, lupů či svrabu. V dermatologii se využívá zejména pro své antibakteriální, protizánětlivé, antiparazitární, keratolytické a hydratační účinky. Některé druhy bakterií zhoršují ekzémové projevy na pokožce a právě síra dokáže se svým antimikrobiálním efektem snížit množství mikrobů na kůži a také snížit svědivost. U lupénky svým keratolytickým účinkem zase změkčuje a snižuje množství šupin na povrchu kůže a odstraňuje zrohovatělé kožní buňky.

PRODUKTY S OBSAHEM SÍRY

Produkty s obsahem síry jsou také velmi účinné při snižování počtu zánětlivých lézí a komedonů u akné a také při zmírňování projevů seborey. Existuje několik způsobů, jak mohou pacienti aplikovat produkty s obsahem síry. Vyrábí se různé masti se sírou, krémy a mléka se sírou, sirná mýdla a také šampony se sírou proti lupům a na problémy v oblasti pokožky hlavy. Koncentrace síry ve volně prodejných produktech je spíše nižší a může se lišit. Některé produkty obsahující vyšší koncentrace síry jsou dostupné pouze v lékárnách na lékařský předpis.

SIRNÉ MINERÁLNÍ PRAMENY

Síru obsahují také některé přírodní minerální prameny, které vyvěrají v českých lázních. Tyto prameny obsahují kromě síry i další důležité minerály a stopové prvky, které mají příznivý vliv na kůži a lidské tělo. Koupaní ve vodě bohaté na minerály, tedy i na síru, pomáhá obecně zmírnit projevy ekzému a lupénky. Termální vodu z lázní Velké Losiny je možné zakoupit také ve spreji a místní sirné prameny jsou obsaženy také v dermokosmetice, která je vhodná k péči o pokožku s kožními problémy.

LÁZEŇSKÁ LÉČBA

V České republice je možnost využít balneoterapie také formou lázeňského pobytu. Velmi dobrý vliv na pokožku mají právě sirnaté lázně s výskytem přírodních léčivých pramenů s obsahem síry, např. Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi nebo Termální lázně ve Velkých Losinách. Tyto lázně jsou zaměřené jak na léčbu kožních problémů, zejména lupénky a atopické dermatitidy, tak i nemocí pohybových, oběhových či neurologických. Lázeňský pobyt u kožních nemocí ve většině případů zahrnuje komplexní léčbu, kdy jde o kombinaci sirných koupelí, světloléčby a masťové terapie s příznivým efektem a zlepšením lokálního nálezu.

PŘÍZNIVÝ VLIV NA IMUNITU

Síra a sirné minerální prameny mají širokou škálu příznivých účinků na naši kůži a celé tělo. Dochází také k ovlivnění imunitního systému, k útlumu alergických reakcí a vzestupu nespecifické imunity. Účinek síry je tedy celostní a zahrnuje nejen pozitivní vliv na kůži. Zjevná účinnost a bezpečnost síry byla prokázaná v mnoha studiích. Ačkoli byla síra zastíněna perorálními a topickými látkami při léčbě mnoha dermatologických onemocnění, je dnes stále využívanou terapeutickou metodou.

MUDr. Jana Povalová