Trápí Vás také kožní problémy?

Bohužel počet osob s kožním onemocněním a problémy s citlivostí pokožky každoročně stoupá a v dnešní době trápí asi polovinu populace. Jeden z osvědčených zevních prostředků na kožní problémy je síra. Množí se nám v poradně dotazy, které produkty THERMELOVE se sírou by byly vhodné právě „na ty Vaše“ obtíže. Odborné dotazy vždy konzultujeme s našimi dermatology a několik rad a tipů si můžete přečíst také v tomto článku, kde na Vaše otázky odpovídá kožní lékařka MUDr. Jana Povalová. Vaše dotazy budeme postupně přidávat také na náš web do poradny.


Jak se zbavit plísně na nohou?

Plísňová infekce nohou se nejčastěji vyskytuje na kůži mezi prsty. Může se projevovat jako zčervenání pokožky s olupováním kůže a někdy může i svědit. Často se vyskytuje u sportovců a do rizikové skupiny patří i ti, kteří využívají veřejné prostory jako jsou plavecké bazény, společné sprchy a šatny, kde je vlhko, teplo a lidé zde chodí naboso. Riziko nákazy zvyšuje poškozená kůže jako jsou různé ranky, odřeniny nebo jiná drobná poranění, která se mohou stát vstupní bránou pro plísňové infekce. K zabránění vzniku je důležitá zejména prevence. Ve společných prostorách, zejména u bazénu nebo sauny, používejte vlastní otevřenou obuv. Noste vzdušné bavlněné ponožky. Vhodné je také používat sirné mýdlo, které obsahuje 6% síry. Ta má výrazný antibakteriální účinek a působí také proti kvasinkám, proto je mýdlo vhodné i jako prevence k mytí několikrát týdně. Při výskytu obtíží je možné po umytí promazávat pokožku krémem na nohy se sírou. Při přetrvávání obtíží navštivte svého kožního lékaře.

Jsou produkty SE SÍROU vhodné také na seboreu?

Seborea neboli seboroická dermatitida je chronické recidivující onemocnění vyskytující se zejména v obličeji, ve vlasech i na trupu jako žlutorůžová ložiska krytá žlutavými mastnými šupinami. Zevní léčba záleží na rozsahu a závažnosti postižení. V akutní fázi při zhoršení lokálního nálezu léčba spočívá v aplikaci mírně účinných až slabých kortikoidních přípravku, dle potřeby i v kombinaci s antibakteriálními přísadami. Sirné produkty jsou vhodné jako doplňková péče. Používání sirných přípravků k mytí a následné promazávání tělovým mlékem se sírou či  krémem se sírou je vhodné také jako prevence.

Mám růžovku. Pomůže mi sirná kosmetika?

Růžovka je kožní onemocnění postihující hlavně nos, tváře, čelo a bradu. Ze začátku se objevuje přechodné zčervenání pokožky, později je trvalé a objevují se rozšířené žilky – cévní forma. Rosacea (růžovka) může postihnout také oči nebo víčka – oční forma. Tyto formy se mohou vyskytovat samostatně či souběžně, ale může i jedna přecházet do druhé. Zhoršujícími faktory je celá řada zevních vlivů, zejména těch, které zvyšují překrvení obličeje. Patří sem například horké nápoje, pálivá a kořeněná jídla, alkohol, změny teplot a také sluneční záření. Nezbytnou součástí péče o pokožku je dlouhodobé vyloučení nebo alespoň minimalizace všech možných provokačních faktorů a používaní vhodné dermokosmetiky. U růžovky je znám dobrý účinek sirných přípravků díky svým protiplísňovým, keratolytickým a inhibičním účinkům na Demodex folliculum (roztoč parazitující na člověku), který se v nemalé míře podílí na vzniku a zhoršování růžovky. Zde je vhodné umývat pokožku sirným mýdlem.

Pokud potřebujete poradit, napište nám do poradny.

S přáním pevného zdraví,

MUDr. Jana Povalová