Lupy ve vlasech. Jak na ně?

Lupy jsou běžným problémem u většiny populace, častěji však postihují muže. Jedná se o odlupování kousků kůže, které vzniká jako důsledek nadměrné tvorby odumřelých částí. Není to závažné ani infekční onemocnění, nejčastěji nám však lupy vadí právě z estetických důvodů. Neléčené lupy se však mohou vymknout kontrole. Jak na ně, to Vám poradí v našem článku dermatoložka MUDr. Jana Povalová.


Zdravá pokožka hlavy znamená zdravé vlasy

Lupy nejsou způsobeny nedostatečnou hygienou, ale mohou být zřetelnější, pokud se vlasy nemyjí pravidelně.  Právě nevhodná kosmetika a její nesprávné oplachování vodou je jednou z hlavních příčin, která způsobuje jejich nadměrné množství. K tomu také patří ale řada dalších faktorů, které mají na jejich vzniku nemalý podíl. Nelze opomenout stresovou zátěž, chladné počasí v zimním období, suchou pokožku, chybějící vitaminy a stopové prvky jako zinek a selen, pohlaví a také zvýšenou sekreci mazových žláz u mastné pleti. Lupy mohou být také průvodním projevem při mnoha kožních onemocněních jako je psoriasis vulgaris, ekzém, seboroická dermatitida či kvasinkové infekce, toto vše již ale patří do odborné ambulance dermatologa.

Šupinky, ať už jsou suché nebo mastné, a svědivá pokožka hlavy jsou hlavními příznaky lupů. Lupy se obvykle hromadí ve vlasech a na ramenou a projevy se často zhoršují během podzimních a zimních měsíců, kdy je vzduch suchý. Pokud jste ve stresu, příznaky a symptomy mohou být výraznější.  Doprovázejícím projevem muže být také červená, zanícená kůže. Vzniká jako reakce na řadu produktů. Zde je nutné pomýšlet i na probíhající kontaktní dermatitidu.

Je možné s lupy bojovat? Svědění a odlupovaní lupů lze téměř vždy kontrolovat a do určité míry i eliminovat. Když se jedná o mírné projevy lupů, je vhodné nejdříve zkusit pravidelné čištění vlasové pokožky s jemnou masáží šamponem, aby se snížila tvorbu mazu a kožních buněk. Pokud však potíže přetrvávají a jsou stále více viditelnější, je třeba použít vhodný šampon proti lupům. Někteří lidé tolerují používaní léčivého šamponu dvakrát až třikrát týdně, záleží na míře postižení, někteří dají přednost spíše přípravkům s přírodními ingrediencemi. Je třeba si však uvědomit, že léčba může být dlouhodobá.

Přípravky na vlasy a pokožku hlavy jsou dostupné v různých formách jako roztoky, pěny, gely, spreje a oleje. Existuje několik druhů léčivých šamponů účinných proti lupům jako například šampony s obsahem pyrithionu zinečnatého nebo sulfidu selénu. Tyto složky mají zejména antibakteriální a protikvasinkový účinek. Dále je to šampon na bázi dehtu zpomalující odumírání a odlupování kožních buněk.  Je však třeba být opatrný, hlavně v letním období, kdy hrozí fotosenzitivita při slunečním záření. Šampony s obsahem kyseliny salicylové působí keratolyticky, tj. zvyšují odstraňování lupů z vlasové pokožky a ketokonazolové šampony jsou určené k hubení plísní, které žijí na pokožce hlavy a způsobují lupy. Šampony s obsahem siry jsou vhodné pro nadměrně se mastící pokožku, s kterou úzce souvisí i zvýšená tvorba lupů, mají antibakteriální, antiseptický i antimykotický účinek. Pro podrážděnou a svědivou pokožku jsou vhodné také zklidňující šampony s obsahem vody ze sirných termálních pramenů.  Některé šampony proti lupům jsou dostupné i v silnějších koncentracích, ty jsou však vázány na lékařský předpis. Doporučujeme pacientům pozorně sledovat instrukce na obalech šamponů a dodržovaní pokyny k používaní produktů.

Pokud by se lupy neřešily dostatečně včas, mohly by ve vlasech vzniknout velké nánosy strupů, které jsou pak obtížněji léčitelné. Proto je důležitá prevence, která spočívá ve správné péči o vlasovou pokožkuVlasy bychom si neměli mýt příliš často, ne horkou vodou a v neposlední řadě by jsme měli používat správnou vlasovou kosmetiku. U většiny pacientů s lupy není nutná intervence dermatologa. Pokud však příznaky přetrvávají i po použití speciálních šamponů proti lupům, poraďte se s Vaším lékařem, který může správně diagnostikovat Váš stav a doporučit  léčebný plán, který bude nejlépe vyhovovat Vašemu zdravotnímu stavu.

Zdravá pokožka hlavy znamená zdravé vlasy.

MUDr. Jana Povalová