Jarní tipy na péči o pokožku

Jaro je zde a přináší s sebou změnu vlhkosti i teplot. To vyžaduje i úpravu péče o naši pleť a pokožku. MUDr. Jana Povalová si pro Vás proto připravila několik základních a užitečných tipů, jak dát po zimě namáhanou pokožku opět do normálu.


Jen nedávno jsme psali o tom, jak přizpůsobit péči o pokožku chladnějšímu počasí na podzim a v zimním období. Teď po měsících sněhu a mrazu nás zima opouští a zanechává za sebou často suchou a svědící kůži. Naše pokožka potřebuje trochu více času, aby se přizpůsobila změně počasí, vlhkosti a vyšším jarním teplotám.

1. Hydratujte

I na jaře, kdy je vlhkost ovzduší vyšší a teploty pomalu stoupají, je třeba pokračovat s pravidelnou hydratací pokožky. Postupně však můžete přejít na lehčí hydratační či regenerační krémy. Zatímco těžké krémy v zimním období působí velmi příznivě na suchou pokožku, na jaře tomu tak nemusí být. Jak se teploty a vlhkost zvyšují, již není potřeba těžkých krémů, abychom udrželi pokožku hydratovanou. Mohou působit příliš mastně a lepkavě. Lehčí promazávadla budou v jarním období působit příjemněji na pokožce, dobře se roztírají a rychle vstřebávají. Vyzkoušet můžete také krémy či tělová mléka s termální vodou, které pokožku hydratují, zjemňují a dodávají jí potřebné minerály.

2. Osvěžujte

Se zvyšující se teplotou můžete také zaznamenat zvýšené pocení, ať už na těle nebo v obličeji. Asi Vás instinktivně napadne, otřít si pot rukama, kdy si na pokožku ale můžete zanést různé bakterie. Proto raději používejte spreje či mlhy, které ochlazují pokožku, zmírňují pocení a napomáhají pokožku udržovat čistou a bez škodlivých bakterií. Jako mlhu či osvěžovač je možné použít také termální vodu ve spreji, která má zklidňující efekt, přirozeně hydratuje a zjemňuje pokožku.

3. Pravidelně čistěte

Se zvyšujícím se pocením a teplotou se úměrně zvyšuje také tvorba kožního mazu. Velký význam má proto pravidelné čištění pleti i dvakrát denně jemnými čistícími prostředky. Používejte šetrné produkty, zejména ty, které neobsahují alkohol. Vhodné jsou spíše jemné čistící gely, které hydratují a udržují pokožku ve zdravé rovnováze a snižují produkci kožního mazu. U problematické pokožky můžete využít k čištění také produkty s obsahem síry, ať už je to gel se sírou nebo mýdlo se sírou.

4. Dostatečně pijte a dbejte na vyváženou stravu

Dávejte pozor také na svůj jídelníček a příjem vody během dne. Ujistěte se, že jíte vyváženou stravu, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Zařaďte do svého jídelníčku hodně ovoce a zeleniny. Když jste dehydratovaní, Vaše pokožka může vypadat matně a vysušeně.

5. Chraňte pokožku

Po dlouhé a chladné zimě není nic lepšího, než když přijde prvních pár teplých a slunných jarních dnů. Ale i jarní slunce může být velmi intenzívní, a proto aplikace opalovacího krému i na jaře je velmi důležitá. Používejte proto při delším pobytu na slunci opalovací krémy nebo krémy s ochranným faktorem.

I drobnými úpravami Vaší každodenní rutiny můžete pomoci své pleti a pokožce, aby se snadněji přizpůsobila měnícímu se ročnímu období, prostředí a udržet ji zdravou a hydratovanou. Nezapomeňte tedy především pokožku během jara hydratovat lehčími produkty, osvěžovat a hlavně chránit před sluncem, jehož intenzita bude stoupat.

Přeji Vám krásné jaro.

MUDr. Jana Povalová