Jak na akné?

Akné, odborným názvem acné vulgaris, je kožní zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů. Postihuje především dospívající mládež v době puberty, kdy mazové žlázy produkují nadměrné množství kožního mazu, ale akné se objevuje nezřídka také u dospělých. Patří mezi jedno z nejčastějších kožních onemocnění. Přečtěte si náš článek o akné od dermatoložky MUDr. Jany Povalové s tipy a odbornými radami, jak pečovat o pleť se sklonem k akné.

 


Jak se akné projevuje

Pro akné je charakteristický vznik komedonů, různých pupenů a pupínků, které mohou být naplněny někdy i hnisem. Tyto projevy se nemusí objevovat jenom na obličeji, ale také se často vyskytují na zádech, ramenou, krku a hrudi. Patří mezi jedno z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje především dospívající mládež v době puberty, ale nezřídka se objevuje také u dospělých. Neléčené akné může končit až trvalými následky celoživotních jizev.

Co má vliv na vznik akné

Podle současných poznatků má na akné velký vliv genetická predispozice a rodinný výskyt akné je docela častý. Dále mezi nejčastější příčiny vzniku akné patří zvýšená produkce kožního mazu v mazových žlázách, která podléhá hormonální regulaci a výrazně stoupá zejména v pubertě jako důsledek hormonální nerovnováhy. Zvýšená produkce kožního mazu u akné souvisí se stupněm postižení. Zhoršení může nastat také změnou v mikrobiální flóře na pokožce, a to zvýšeným výskytem bakterií jako je propionibacterium acnes nebo staphylococcus epidermidis. Zhoršujícími faktory mohou byt také špatná životospráva a s tím související i strava, některé léky, zevní prostředí a v neposlední řadě má na akné vliv také stres.

Různé projevy akné

Akné může vypadat různě. Podle převládajících projevů na pokožce se proto akné rozděluje na komedonní typ, kdy na kůži pozorujeme především otevřené (černé) a uzavřené (bílé) komedony. To je nejlehčí forma akné. Při zhoršování, kdy se na pokožce začnou dělat papuly až hnisavé pupeny, pak se jedná o papulopustulozní typ akné, které již mohou při neléčení zanechat drobné vkleslé jizvičky. Těžší formu představuje nodulární akné, které je charakteristické vznikem tuhých bolestivých projevů s hnisavou sekrecí. Větší zánětlivé projevy na pokožce mohou vést až k jizvení. Akné postihuje především ty oblasti kůže, které jsou bohaté na mazové žlázy - obličej, záda, hrudník, někdy i oblast ramen.

jak pečovat o pokožku se sklonem k akné

Aknózní pokožka vyžaduje zvláštní péči. Mírnou formu akné s komedony umíte zvládnout i doma a to správnou péčí o pleť s používáním vhodných produktů. Velký význam má především pravidelné čištění pleti dvakrát denně. K čištění je možné používat různé čistící gely na akné nebo pěny, které jsou určené přímo pro aknózní pleť. Vyzkoušet můžete také sirné mýdlo. Pomocí konečku prstů naneste jemný čistící prostředek a krouživými pohyby čistěte pár minut. Důležité je používat produkty šetrné k pokožce, zejména ty, které neobsahují alkohol. Zásadně oplachujte vlažnou vodou, ne horkou, která může podněcovat zánět v pokožce. Následně je vhodné pokožku hydratovat vhodným krémem, který neucpává póry a je tzv. nekomedogenní. Při dobré toleranci je možné do denní rutiny zařadit také přípravky s obsahem sirné termální vody a síry, které mají zklidňující účinek a snižují také produkci kožního mazu. Síra svými protizánětlivými a antibakteriálními účinky napomáhá k důkladnému vyčištění.

Důležitá je také správná životospráva. Dostatečná hydratace během dne má nezastupitelný význam. Je dobré si hlídat pitný reživ a důležité je hydratovat také pokožku. Vhodná je k tomu například sirná termální voda ve spreji. V některých případech omezení cukru, alkoholu a mléčných výrobků může dopomoci ke zlepšení akné. Dotýkaní se pokožky během dne může způsobit vzplanutí. Nechte svou pokožku přirozeně se uzdravit a nikdy pupínky nevymačkávejte. Vymačkávání většinou pouze prodlouží hojení a zvýší riziko vzniku jizev po akné. Vymačkávání pupínků nikdy nedopomůže k urychlení hojení a dosažení zdravé pleti. V letním období nezapomínejte na ochranu pokožky před sluncem používáním ochranného faktoru.

pŘi zhoršení navštivte dermatologa

V případě, že se Vaše akné i nadále zhoršuje a má to vliv i na Vaše sebevědomí, neváhejte navštívit dermatologa. Ten může nastavit správnou terapii ke zlepšení celkového lokálního stavu. Vzhledem ke chronicitě onemocnění je důležitá trpělivost, efekt je často zjevný nejdříve po měsíci. Samotná léčba se dělí na lokální, systémovou a fyzikální. Používají se různé preparáty a léky na předpis, které mají protizánětlivý, komedolytický, antibakteriální a antiseboroický účinek. Při mírnější formě se používají lokální retinoidy a antibiotika, benzoylperoxin a kyselina azelaová. U těžšího postižení zánětlivými projevy se používá celková terapie protizánětlivě antibiotiky podávanými mnohokrát dlouhodobě. V praxi je to nejčastěji kombinace lokální a systémové terapie. Z fyzikální terapie se nejčastěji používá v ambulanci kožního lékaře světloléčba. Veškerá táto terapie patří do rukou zkušeného dermatologa.

Prognóza je u akné většinou dobrá, záleží však na rozsahu, závažnosti a včasnosti zahájení vhodné léčby.

MUDr. Jana Povalová