Chcete mít krásné vlasy a zdravou pokožku hlavy i v zimě?

Zima je ročním obdobím, na které se přibližně polovina populace nadšeně těší a přibližně stejná polovina zimu prostě nemusí. Jednou z příčin, proč je toto roční období v nemilosti, jsou neustálé přesuny z vytopených místností do nehostinných venkovních prostor, což doprovází opakované oblékání a svlékání mnoha textilních vrstev a čepic. Dojde-li k zapocení, mohou se objevit v oblasti pokožky hlavy a vlasů kožní problémy. Jak bojovat s lupy a seboroickou dermatitidou jsme se zeptali MUDr. Kateřiny Macháčkové, kožní lékařky SIRNATÝCH LÁZNÍ v Ostrožské Nové Vsi.


V mírných případech může nemocný hovořit pouze o tom, že ho trápí lupy a svědí pokožka hlavy, ale v intenzivnějších případech už bude pravidelně navštěvovat lékárnu a pak možná i kožní ambulanci, protože výsledkem může být nevítaná, avšak v zimě častá seboroická dermatitida.

SEboroickÁ DERMATITIDA

Paní doktorko, co to znamená, když lékař sdělí pacientovi, že se u něj objevila „seboroická dermatitida"?

Jedná se o chronické, opakující se kožní onemocnění, které postihuje zejména lokality kůže bohaté na mazové žlázy. Co přesně ji vyvolává, to není 100% známo, zřejmá je zde však výrazná vazba na klimatické změny a narušení kyselého ochranného kožního pláště spolu s působením některých mikrobiálních faktorů. Onemocnění může postihovat malé děti od nejútlejšího věku stejně tak jako dospělé. Nejčastěji se tvoří nánosy jemných žlutavých „mastných" šupinek ve kštici, které mohou vytvářet souvislé vrstvy. Projevy mohou postihovat i hrudník, obličej - nejčastěji obočí a nosoretní rýhy. V pokročilých stavech se přidává zarudnutí pokožky a nepříjemné svědění.

Jaké jsou dnes možnosti léčby?

Základem úspěšné léčby je úprava životního stylu - omezení stresu, bránění zapocení pokožky, preference vzdušných oděvů a pokrývek hlavy, eliminace umělých materiálů.

Ačkoli se jedná o recidivující onemocnění, vždy je třeba volit i vhodnou vlasovou kosmetiku. S dobrým efektem se setkáváme u přípravků s obsahem lokálních antimykotik, ichtyolu nebo seleniumdisulfidu. Podobný efekt však mohou mít také kosmetické přípravky s obsahem síry.

Vhodné jsou například šampony značky THERMELOVE, které obsahují vodu ze sirného termálního pramene lázní Velké Losiny.  Šampon proti lupům je obohacen navíc ještě o koloidní síru.

Pokud není léčba běžně dostupnými šampony účinná, je vždy vhodné navštívit dermatologa. Vyloučí, zda se nejedná o jiné kožní nemoci, např. atopický ekzém, kontaktní alergii, lupénku, kožní plíseň nebo vážnější autoimunitní onemocnění, kdy v těchto závažných případech je léčba vyhraněna dermatologovi a spočívá v aplikaci celkové léčby nebo fototerapie.


LÁZEŇSKÁ DERMOKOSMETIKA THERMELOVE

Na léčbu nejrůznějších kožních problémů se specializují také lázně a především koupele v přírodní sirné vodě mají na kůži velmi dobrý efekt. Kosmetické přípravky THERMELOVE® jsou založeny právě na sirných minerálních léčebných pramenech z TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny. Tyto prameny jsou poklady z nitra Země a jejich léčivé účinky jsou známy již po staletí. Ne nadarmo je české lázeňství vyhlášené v celé Evropě. Tato sirná lázeňská dermokosmetika byla vyvinuta ve spolupráci s dermatology.

Šampony THERMELOVE obsahují sirnou termální vodu z TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny. V nabídce je zklidňující šampon THERMELOVE s tea trea oil  a sirný šampon THERMELOVE proti lupům, který je obohacen o 1% síry.

Šampony jsou dermatologicky testované. Jsou vhodné k péči o problematickou pokožku hlavy u osob se sklonem k tvorbě lupů, lupénce, ekzémům a dermatitidám. Šetrně mají vlasy a napomáhají zklidňovat podrážděnou pokožku. Lze je používat i jako tělový šampon.