Zima a vliv chladného počasí na pokožku

Během zimního období se většina chronických kožních onemocnění často zhoršuje. Jak správně pečovat v zimě o pleť a především o problematickou pokožku Vám poradí kožní lékařka MUDr. Jana Povalová.


Zimní období je pro většinu z nás okouzlující, ale občas může být i důvodem k obavám a to především pro osoby, jejichž pokožka trpí některým z chronických kožních onemocnění. S klesajícími teplotami klesá i vlhkost v ovzduší, což ovlivňuje také vlhkost v naší pokožce. To může pak vést k zimní vyrážce nebo ke zhoršení již stávajících kožních onemocnění.

Ekzémy jako například atopická dermatitida vznikají pak v důsledku suchosti kůže častěji a vedou k červeným a svědivým erupcím. Také psoriáza neboli lupénka, což je autoimunitní kožní onemocnění, se během zimního období ve většině případů zhoršuje. Projevuje se to zejména zarudnutím, svěděním, šupením až odlupováním kousků kůže a celkovou citlivostí kůže vůči vnějšímu prostředí.

Vyrážka či jiné kožní obtíže bez vhodné péče, změny životního stylu a někdy i bez léčby mohou trvat i celou zimu. Naštěstí existují způsoby, jak udržet pokožku zdravou a hydratovanou po celý rok.

Hydratace pokožky je v zimě zásadní

Správná a pravidelná hydratace vhodnými krémy a tělovými mléky je první ochrana proti vzplanutí ekzému. Promazávací prostředky napomáhají udržovat vlhkost a hydrataci kůže. V zimě určitě platí pravidlo, že čím mastnější je pokožka, tím lepší, proto používejte hutnější krémy. Důležité je aplikovat hydratační krém na ruce i několikrát denně, zejména po jejich mytí.

Vhodné je také namazat po koupání i celé tělo. Ideální jsou k tomu např. hydratační tělová mléka. Co se týče koupelí, měly by být v kratších intervalech a ne v příliš teplé vodě.

Noste vhodné oblečení z prodyšných přírodních vláken jako je například bavlna, to pomáhá redukovat podráždění a přehřátí pokožky.

Zklidněte pokožku

Svědění pokožky automaticky vede k jejímu škrábání, které může způsobit popraskání až drobné krvácení kůže. Díky tomu se bakterie snadněji dostanou na Vaši pokožku a vystavujete se riziku vzniku infekce. Proto během dne můžete aplikovat na pokožku např. termální vodu s obsahem síry, která kromě hydratačního efektu pokožku také zklidňuje  a je v zimě ideální do vytopených místností.

Nezapomínejte, že opakovaná hydratace vhodnými krémy v zimě pokožce opravdu prospívá a pomáhá. Provedení preventivních kroků a aplikace hydratačního krému nebo mléka při prvních známkách suché pokožky Vám může pomoci snížit riziko vzplanutí zimní kožní vyrážky.

Hodně zdraví Vám přeje,

MUDr. Jana Povalová